Stina

- Si vis Amari, Ama -

Eller inte!! Inga plan...

Publicerad 2010-04-17 22:31:48 i Jobb

Yes, då var det klart... Inget flyg i dag, och enligt SAS och LFV kommer inga flyg att flyga imorgon...

Enligt Aftonbladet:
Den isländska vulkanen Eyjafjallajökull fortsatte att spy ut aska under lördagen. I stort sett hela Sverige täcks av askmolnet och luftrummet över Sverige är stängt tills vidare.
– Vi ser ingen ljusning alls, säger Björn Stenberg vid Luftfartsverket.
Enligt en meteorolog vid den isländska vädertjänsten kan vulkanaskan fortsätta spridas mot Europa i fyra-fem dagar om inte vindarna vänder.

Enligt den isländska meteorologen Mattwew Robert har bara omkring en tredjedel av isen i vulkankratern smält, rapporterar AP. Det innebär att den is och det vatten som finns kvar räcker för att det farliga askmolnet ska kunna fortsätta att bolma upp ur vulkanen i flera dagar.
Askmolnet bildas när den heta lavan kommer i kontakt med vatten. Vattnet förångas då snabbt och tar med sig små partiklar upp i luften.
En holländsk geolog som observerar vulkanen på Island säger till AP att vulkanens utbrott kan hålla på länge till.
– Det finns inga som helst tecken på att den lugnar ned sig. Tvärt om är den ovanligt aktiv.

Runt om i Europa letar de ekonomiskt blödande flygbolagen efter sätt att få igång flygtrafiken.
I Nederländerna genomförde flygbolaget KLM testflygningar på låg höjd – under 3 000 meter. Syftet var att undersöka vilka effekter askan har på flygplanskroppen.
Testflygningar på låg höjd har även genomförts i Frankrike och Belgien.
Tanken att flyga under det för flygmotorerna farliga askmolnet slog även Lufthansa i Tyskland. Det tyska flygförbudet gäller inte låga flygningar där piloterna navigerar delvis visuellt. Lufthansa passade därför på lördagen på att flyga tio tomma plan från München till Frankfurt för att ha planen på rätt plats när askmolnet lättar, enligt AP.
I Schweiz tänkte man samma sak fast tvärt om. Alltså att flyga ovanför askmolnet. De schweiziska myndigheterna tillät på lördagen flyg över landet så länge planen höll sig på minst 11 000 meter. 

Enligt Met Offices prognos kan det bildas en smal lucka i askmolnet från sydligaste Sverige och västerut till kvällen och under natten mot söndag. Teoretiskt skulle det alltså kunna vara möjligt att flyga från södra Sverige till England eller till och med över Atlanten. Men eftersom det handlar om en väldigt smal passage som snabbt kan slutas igen väljer Luftfartsverket (LFV) att ta det säkra före det osäkra.
– Den bedöms som allt för osäker och under för kort tid. Så den kommer inte leda till att något luftrum öppnas, vare sig i Sverige eller i Danmark, säger Björn Stenberg på LFV.

Under natten mot söndagen ser asktäcket snarare ut att lätta något över nordvästra Sverige, enligt Met Offices prognoser. Men enligt Björn Stengård kommer det inte att få någon praktisk betydelse.
– Möjligtvis kan man öppna för undantag, alltså att man får begära ett undantag för att få flyga. Men det kommer inte att få någon betydelse för annat än ambulansflyg och liknande.

I övrigt ger LFV inte strandade svenskar runt om i världen något hopp. Enligt den bedömning som myndigheten gjorde vid halv fem-tiden på lördagseftermiddagen kommer inga plan att kunna flyga till eller från Sverige.
– Läget i våra prognoser är oförändrat. Vi ser ingen ljusning alls och luftrummet kommer att förbli stängt tills vidare, säger Björn Stenberg.
"Tills vidare" innebär åtminstone återstoden av lördagen och förmodligen även söndagen, enligt LFV. Det är alltså inte troligt att flygtrafiken kommer igång förrän tidigast på måndag.

Det verkar som om det kommer en hel del lösningar om det kommer att hålla i sig... Men vi får hoppas att det löser sig mellan söndag och måndag!! Hoppas bara att gästerna fortfarande håller sig glada!! Idag är det lugnt eftersom nästan alla är ledig imorgon, men på måndag, då börjar arbetet igen. Men det finns inget vi kan göra, och vi har tur att vi har gästerna som verkar förstå det, att det är inte vårat fel!!

Nog med nyheter ifrån mig.
Sov gott allesammans, för det ska jag göra, vi hoppas att alla får resa hem imorgon.
Massa kramar

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Stina

Mitt namn är Stina och det är jag som skriver här. 2008 träffade jag den stora kärleken och flyttade upp till Umeå, men kommer ifrån västkusten. Idag är vi stolta föräldrar till vår älskade lilla son som kom till världen i maj 2012. I september 2012 flyttade vi söderut igen, inte hela vägen men en mycket bra bit på vägen. Jag skriver allmänt om vår vardag, lite om mitt liv som mamma och slänger självklart upp en hel del bilder.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela